De geschiedenis van het bloemstuk

Taco van Lith

Taco van Lith

Het samenzijn van Taco en Huib heeft altijd in het
teken gestaan van muziek en zingen (afdeling Huib) en schilderen en schrijven (afdeling Taco).
Geen museum blijft door hen onbezocht. Af en toe geeft Taco een lezing over kunst en schrijft hij een column of artikel over kunst. En deze deelt hij graag met jullie via dit kanaal.​

De zijden bloemstukken van Costa Blanca Flowers zijn een eigentijds versie van- en geïnspireerd op de bloemenschilderijen van de Nederlandse meesters uit de 17e eeuw.

De bloemenschilderijen van de Hollandse meesters zijn compositorisch overladen met een explosie van op elkaar gestapelde inheemse en in die tijd exotische bloemen zoals de tulp, die uit Turkije kwam en de lelie. 

Voorjaarsbloemen, zomerbloemen en herfstbloemen werden in een  17e -eeuws bloemenschilderij samengebracht en verrukten de toeschouwer, voor wie zoveel bij elkaar gebracht bloemenpracht helemaal nieuw was.

De Hollandse meesters hadden een paar praktische problemen op te lossen. Bloemen, die in verschillende seizoenen bloeien, konden niet in een boeket worden samengebracht. Bovendien waren verse bloemen duur en niet altijd voor handen. Dat probleem losten de Hollandse meesters eenvoudigweg op dezelfde manier op zoals zij dat deden met landschappen die als achtgrond dienden op schilderijen waarop een belangrijk persoon, vaak Maria en het kindje Jezus, centraal stond. Ze gebruikten tekeningen en voorstudies in waterverf van huizen, bergen, ommuurde stadjes in de verte en boompartijen van andere schilders als voorbeeld. 

Er was een levendige handel in dergelijke tekeningen en voorstudies, die op het gebied van bloemen ruimschoots voor handen waren. Het was dus niet zo, dat in het schildersatelier een groot bloemstuk stond. Aan de hand van de tekeningen en de voorstudies maakte de schilder met krijt op het doek een ontwerp van een denkbeeldig boeket. Daarna kon het echte werk met olieverf beginnen.

Scroll naar boven